Mikrokontroller programozás: Beton tömörség mérés

Egy régi ügyfél új feladattal bízott meg bennünket; mikrokontroller programozás – rendhagyó módon. A cég által gyártott betonsűrűség mérő eszköz egy évek óta forgalomban lévő megbízható eszköz volt.

A BC eszköz:


Beton tömörségmérés egy fontos paraméter a beton minőségének és tartósságának értékeléséhez. A beton tömörségét általában a beton szilárdságának mérésével kapcsolatban vizsgálják. A beton tömörségének mérése segít meghatározni, mennyire sűrűn vannak egymáshoz közel a betonban lévő anyagok, például a homok, kavics és a cement részecskéi.

Bluetooth utánpótlás hiány

A 2021-es év során a globális chiphiány volt az egyik legjelentősebb gazdasági és ipari probléma. Ez a probléma kihatott számos iparágra, beleértve az autóipart, a fogyasztóelektronikát és más szektorokat is. Ebből következően nem érkezett több, a BC eszköz által használt bluetooth modul, és a helyette elérhető verzió nem működött a korábban írt mikrokontroller firmware el. Ez nem is lenne nagy probléma, azonban a forráskód sem állt a klasszikus értelemben rendelkezésre. Ez sem lenne túl nagy gond, hiszen a feladat egyszerű volt; gyorsulásmérő által mért adatokat kellett kiküldeni bluetooth-on keresztül.

A frimware fejlesztés problémái

A bökkenő az volt, hogy erre már volt egy teljes mértékben elkészült, és széles körben használt Android alkalmazás. Ennek szerencsére elérhető volt a komplett forráskódja, így első lépésként azt kellett áttanulmányoznunk, hogy az alkalmazás különböző funkciói milyen INPUT-ot várnak el a mikrokontrollertől.

A mikrokontroller programozás izgalmas is lehet!

Miután kisilavizáltuk, hogy milyen formátumban, és mikor várja az alkalmazás az adatokat – és az új bluetooth modult is működésre bírtuk – matematikai problémába ütköztünk: az Android app csak bizonyos tartományban lévő mérésekkel számolt, így finomhangolni kellett a firmware funkcióit. A megrendelővel szoros együttműködésben teszteltük az új verziót, majd bizalmasan átadtuk részükre a forráskódot, és természetesen nálunk is van belőle egy biztonsági mentés. A mikrokontroller programozás egy izgalmas feladatával talkozhattunk, amikor sok tényezőtő befolyásolja, hogy hogyan oldunk meg egy feladatot.

en_USEnglish