Arduino firmware, és egy elektromos hajó

Nemrégiben történt egy olyan Arduino firmware fejlesztés, amelynek kiinduló problémája nem mindennapi, mégis többeket érinthet. Az elektromos hajók akkumulátorai úgy vannak optimalizálva, hogy amikor a hajó a kikötőben „parkol”, folyamatosan töltőn kell lennie. Ügyfelünk hajóját azonban rendszeresen lehúzták a hálózatról, így több akkumulátora is meghibásodott. Ezek egyenként sok tízezres kiadást jelentettek, ezért szeretett volna SMS értesítést kapni, amikor a hajót lehúzzák a töltőről. A GSM hálózat azért volt kézenfekvő, mert a hajó környékén nincs Wifi elérhetőség. Az Arduinot pedig a hajó akkumulátoráról tudjuk üzemeltetni.

Arduino firmware fejlesztés: MKR Wifi 1010

Az Arduino MKR WiFi 1010 egy kompakt, könnyen használható fejlesztői platform, amely kifejezetten az IoT (Internet of Things) projektekhez lett tervezve. A SAMD21 mikrokontrollert használja, amely erős és energiatakarékos teljesítményt biztosít. Az alacsony energiafelhasználásnak köszönhetően alkalmas olyan projektekhez, amelyek hosszú élettartamot és mobil alkalmazhatóságot igényelnek. Választásunk mérete és ezen adottsága miatt esett az MKR Wifi 1010-re.

Arduino fejlesztés

SIM900A GSM modul

A SIM900A egy kínai gyártású GSM/GPRS modul, amelyet különböző kommunikációs projektjeinkben használunk. Kedvező áron beszerezhető, és egy firmware frissítéssel magyar hálózaton is tökéletesen használható.

GSM modul

Az Arduino fejlesztés során még egy miniatűr teljesítmény relét is alkalmaztunk, amely érzékelte, amikor megszűnt a hajó tápellátása. Az alábbi képen az összeszerelve látható a kiértesítő rendszer:

SMS értesítő rendszer Arduinoval.

Arduino firmware fejlesztés

Az elektronika tervezése és összeállítása után meg kellett írnunk az Arduino „lelkét”, a feladat végrehajtásáért felelős firmware-t. Az Arduino egy nyílt forráskódú fejlesztői platform, a firmware pedig lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy egyszerűen és hatékonyan hozzanak létre beágyazott rendszereket és projekteket. Miután feltöltöttük a firmware-t az eszközre, rövid tesztidőszakot követően sikeresen zártuk a projektet.

Teszt időszak

A kép a végső teszt során készült, amiko többször lehúztuk a hajót a töltőről, és minden alkalommal megkaptuk a várt értesítést SMS-ben. Ezt követően átadtuk a rendszert a tulajdonosnak,30 napos tesztelésre. Ha hasonló, automatizálással kapcsolatos igénye támad, forduljon hozzánk bizalommal!

Arduino SMS projekt tesztelése

en_USEnglish